logo crveni krst
logo crveni krst


Obuka spasilaca na vodi

spasilastvo

spasilastvo Spasavanjem na vodi se Crveni krst Subotica aktivno bavi od 1997 godine od kada ima i oformljenu Službu spasavanja na vodi. Služba je radila i funkcionisala tokom svih jedanaest godina i u njoj je osposobljeno i radilo približno 200 spasilaca na vodi. Obezbeđivanje javnih kupališta i informisanje građanstva o pravilima kupanja je bio prioritet službe. Tokom proteklih godina Služba je radila uglavnom na volonteskoj bazi, osim 2003, 2004, 2005 godine kada je služba angažovana sa strane BAZENA u Subotici i Odmarališta za decu Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošiću, Crnoj Gori.
Obzirom na  činjenicu,  da  je  nacionalnom  društvo    Crveni krst Subotica – gradska organizacija  uputila predlog kompleta  neophodnih  normativnih akata za uređenje  čitave  oblasti još 2006.  godine, do  današnjeg dana   nisu   donešena  normativna akti od strane organa upravljanja   Crvenog krsta Srbije ( nastavni plan i program, pravilnici koji uređuju  oblast  uslova za polaznike itd ). Početkom  2010. godine Upravni odbor  Crvenog krsta  Subotica – gradske organizacije  ponovo je  uputio   zahtev Upravnom odboru Crvenog krsta Srbije da  se  usvoje normativna akta i da se i u ovoj oblasti  postigne barem  isti  nivo uređenosti kao što je to u oblasti prve  pimoći.Sve  odluke Upravnog  odbora  Crvenog krsta Subotica – gradske organizacije  donešene  do te sednice a u vezi   tematike  spasilaštva na vodi, stavljena  je van snage.  To  znači,  komercionalne  obuke  se  do  daljnjeg  ne  organizuju.

Do  momenta dok se  od strane  nacionalnog društva  ne donesu  gore pomenuti  normativi,  u organizaciji Crvevog krsta Subotica     do sada   osposobljeni saradnici – volonteri  svoje znanje mogu  neposredno  prenositi    u  organizovanim edukacijama  školske omladine u skladu  sa  utvrđenim planom rada od strane Skupštin  organizacije.

Neovisno  o navedenom,  posebno nam  je zadovoljstvo da ste posetili  ovu starnicu  i da se želite  informisati o tome šta je sve  urađeno  i postignuto   u  oblasti spasilaštva   u proteklom periuodu  zahvaljujući  izuzetnom entuzijazmo  pojedinaca  i  podršci   organizacija Crvenog  krsta  drugih  nacionalnih društava.

Pročitajte više i pogledajte fotografije spasilaca na vodi…

spasilac na vodi